DIGI-TV:N SYVIN OLEMUS

Tiedonvälityskulttuuri yhteiskunnassamme


2007

 

Tässä vaiheessa (2007) kuvio alkaa hahmottua ja selkiytyä.

 

Mielestäni tähän mennessä on toimittu ja pelattu varsin puhtaasti kansainvälisten toimijoiden, laitevalmistajien puolesta. Heidän lobbauksensa on onnistunut hyvin. Ja erityisen hyvin Suomessa.

Suomalaiset katsojat johdatetaan digilogiseen autuuteen askel askeleelta.

 

Ensin.

Piti ostaa sellainen digiboksi, muuten kuvaruudusta ei näy 1.9.2007 muuta kuin "lumisadetta".

Asiaa jauhettiin tiedotusvälineiden auttamana muutaman vuoden. Kaikille katsomishimoisille se tuli selväksi.

Piti vain tietää tuleeko TV-lähetyssignaali T- niinkuin terrestiaali, C- niinkuin cable vai S- niinkuin satellite.

Sitten kauppaan.

 

Tulivat ns. taulu-TV:t.

Sellainen piti sitten olla kun digilähetykset ovat arkipäivää.

Sellaisia ostellaan kuuliaisesti.

 

Sen jälkeen tuli selväksi, että niiden olisi hyvä olla HDMI-yhteensopivia. Aijaha? Menikö uusi telkkari uusiksi? No, ei aivan kaikilta.

 

Vihdoin alkoi saamaan litteää TV myös digivirittimellä. Mitäs enää tehdään digiboksilla?

Kuin kiusaksi - mutta perustellusti - piti tietää tuleeko TV-lähetyssignaali T- niinkuin terrestiaali, C- niinkuin cable vai S- niinkuin satellite?

 

Tarvittiin eri telkkarit eri tyyppisille lähetteille.

Niin. Kotiin omansa, matkailulle toinen ja mökille taas sitten se toinen.

 

Nyt ilmestyilevät ensimmäiset yhdistelmävastaanottimet: T- ja C-viritin. Hyvä niin...

 

Laitevalmistajat heräsivät. Ai niin, tallennin!

VHS-nauhat ovat kuolleet: eläköön DVD ! Sitä samaa HDD:lle, tallennetaan kovalevylle! Mutta pitää olla digiviritin tallentimessa. Mitäs valitatte: eihän se ole sen kummempi kuin kuvanauhureissa oli oma virittimensä, se analoginen..

Siis sitten digiviritintä laatikkoon. Otatteko T- vai C- vai S-virittimellisen?

Yhdistelmävirtintallentimia ei vielä ole näkynyt.

 

Ja Suomessa ei samalla lähdetty varsinaiseen HDMI-standardiin, otettiin se normaali laajakuva. Siitä onkin sitten seuraava askel Full HDMI1080p-laitteeseen. Taas kauppaan..

 

Ja kohta ovat BluRay-DVD:t täällä!

Nykyiset DVD-tallennin ja lukija eivät ole yhtensopivia BluRay:n kanssa..

 

[2012] Sitten tulee uusi elokuvaformaatti..... menikö uusiksi koko näyttö? No. Tuolla myöten ainakin jakelukanavat: VHF-alueen laajakaistaisempikaan välitysmahdollisuus ei taida riittää tälle...

 

  1. Valitse sopiva valkokankaan muoto sen mukaan, mitä aiot sillä katsoa:
  2. Yleisimmät sovellukset

     

    Leveys/Korkeussuhde

    Vakiokangas 1:1 (Neliskanttinen yleismuoto sopii myös Piirtoheitinkuvalle)

     

    1.00

    Video format 4:3 (Normaali tv- tai tietokonekuva)

     

    1.33

    HDTV Video 16:9 (TV:n tai tietokoneen widescreen-kuva)

     

    1.78

    Cinemascope (elokuvaformaatti)

     

    2.35

http://www.avmedia.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=125&Itemid=33

 

Että sitten tuo aiemmin päätelty Seinänäyttö taitaisi siis olla ainoa looginen näyttöpinnan ratkaisu. Samalla tulisi hoideltua huoneen valaistus, tapetin kuviot/kuviottomuus sekä eri näytöt projisoituna puhelin-, tabletti-, mikro- ja TVmedioilta... 


 

Mihin tällä kaikella pyritään? Mitä tällä saadaan?

Käytännön valinnat kertovat miten uutta tekniikkaa halutaan hyödyntää.

Kanavanippuihin Suomessa halutaan työntää "kaikille jotakin". Siksi kussakin nipussa kulkee monia tietovirtoja jotka vievät tilaa toisiltaan. Muistatteko, jokaisessa kanavanipussa on (ilmeisesti) harvojen kuuntelemia radiokanavia! Kuka avaa telkkarin kuunnellakseen radio-ohjelmaa? Ei ainakaan se enemmistö.

Mutta siellä ne vaan ovat.

 

Miten, jos pakotetaan vaihtamaan "digiradioon" siten, että suljetaan, lopetetaan nykyinen analoginen, tavallinen FM-radiovälitysverkko ja ilmoitetaan, että osta digi-TV: kuulet radiotakin!

 

DAB (Digital AudioBroadcasting - digitaalinen yleisradiolähetys) meni nurin koska digiradiolaitteet olivat kalliita joten niitä ei ostettu ja kun ei ostettu runsaasti niin "taskulaskinilmiötä" ei koskaan syntynyt. Ohjelmistohan oli "sitä samaa radio-ohjelmaa" mitä tavallisestakin radiosta kuuli!

 

 

Kanavanippujen tiedonvälityskyky on jaettu liian monelle ohjelmalle. Silloin kanavanipun välityskyky kärsii ja tulee niitä digivirheitä kuvassa palikoitumista ja äänen katkeilua. Varsinkin äärialueilla joissa vastaanotto on jo muutenkin vaikeaa.

 

Miksi tähän on menty?

Jotta saadaan mahdollisimman paljon erilaisia ohjelmamateriaalia ajettua ulos, vaikka laadusta tinkien. Enkä tässä tarkoita pelkästään teknistä laatua..

 

Suurimman osan ajasta TV:tuotannon himoitsemat kakkos- ja kolmosohjlemistot "esittävät" aivan uskomatonta epäohjelmaa: vuorovaikutuspelejä ja tulevien ohjelmien mainoksia. Ohjelmien uusintoja tulee "joka katsojan omaan aikatauluun sopivasti". Oikeastaan tämäkin on informaatiovirran tuhlaamista. Jos ja kun saadaan ohjelmien tallentaminen onnistumaan (!) oikein ja helpon sujuvasti, niin uusintoja ei pitäisi tarvita kuin erikoistapauksissa ja perinne-elokuvien esittämiseen kuvasta riippuen muutaman vuoden välein..

 

Nyt EPG, sähköinen ohjelmaopas sekoilee koko rahan edestä.. Koskaan ei voi tietää etukäteen onnistuuko juuri sen ohjelman tallentuminen jonka haluaisin nähdä itselleni sopivana ajankohtana tahi tallentaa sen myöhemminkin katsottavaksi..

 

Ja muuten: onko EPG passivinen vai aktiivinen?

Olenpa huomannut ajastaessaan yön lähetteitä, että niihin on syytä panna "häntää"; toisilla kanavilla reilustikin! Nimittäin useinkin ohjelmatarjonta valuu ilmoitettua myöhemmäksi - erityisesti mainostavilla kanavilla.

Eikä käytössäni oleva laite/ohjelmisto osaa viivyttää alkua ei loppua!

Muistini mukaan analogia-ajalla - oliko ShowView - luki lähetteestä jatkuvasti päivittyvää ohjelmalistausta jolla tallennus alkoi kun ohjelmakin alkoi (toki jo siihen 'kuuluvien' mainosten aikana) joten tallenne sisälsi sen mitä asiakas (nykyään lempisana siitä henkilöstä joka ei pysty siirtämään aiheutuneita kustannuksia kenellekään eteenpäin) halusi...

Eikö nyt - P#*k5¤ta+na! - 'enää' pystytä noin 'yksinkertaista' kuluttajapalvelua koodaamaan systeemiin. Se nimittäin ei ole vielä valmis....

 

 

Epäohjelman tunnusmerkkinä on, että katsoja seuraa ja osallistuu ohjelman tuotantoon omalla osuudella jonka välittää "paluukanavana" - ei MHP vaan - puhelinverkko.. Ja maksaa sairaasti, ainakin "tuotetun" ohjelman laatuun verraten.

Katsokaapa puolen yön jälkeen näitä tekstariohjelmia joissa haukottelua peittelevä "juontaja": valvoja on ainoa elävä ruudun nurkassa jossa soljuu koko leveydeltä mitä vähäjärkisempiä "yksityisviestejä" huimaan hintaan. EVVK..

Mutta niillä on saatu €urot liikkumaan ja tulee mieleen, että tästä hyötyy "joku muu", kuin TV-yhtiö tahi katselija.

 

 

Ennustus: rahanmenoa tulee riittämään: HDMI tai BluRay eivät ole viimeinen sana..

 

Miten mummolla rahkeet ja lompakko kestävät? Ja pää oppii uutta nappulaviidakkoa...?


TAKAISIN