ART DISPLAY


2003 ~ 2007 Sanomalehtien tuho

2014 added in black

Taulu joka päivittäisi itseään: Ohjelmallisesti sekä/että netistä.

Eli. Taulu: Pellonreunusmaisema, ojaa, vanha riihi kallellaan, lehtipuita ja takanaan kuusimetsä sekä taivasosa. Jos kuvassa sataisi ensilunta (!) ? Yksinkertaisimmillaan sikäli "epäluonnollisesti" ettei sitä kertyisi maisemaan vaan olisi jatkuvasti kuin ensirännän tullessa lokakuun lopulla! Mutta silti hiljainen lumisade jatkuisi...

Vesimaisema: järvi tahi meri. Meren/järvenkäynti.  Käyttäjän kontrollissa tai ohjelmallisesti. Tai netistä säätiedot: paikalliset - tahi jostain päin maailmaa....

Entä sitten jos taulu eläisi "todellisuuden" mukaan, päivän ja valon vaihtelut, päivät, säätila, vuodenajat, mahdolliset eläimet, ehkä ihmisiäkin kerran pari kuukaudessa..

Eli luoda kuva - valokuvaamalla, maalaamalla maisemasta joka "eläisi" haluttaessa edellä kuvatulla tavalla! Iso TFT-paneelinäyttö ja ehkä kauko-ohjain jolla saisi säädeltyä haluamansa käyttäytymispiirteet!

Taidetta olisi myös taulun ohjelmointi! Ensin itse kuva. Kuvaten tai jopa piirtäen; scannaten tai kuvankäsittelyohjelmalla tahi 3D-virtuaalimaisema! Sään, vuodenaikojen, vuorokaudenaikojen, eläinten ja mahdollisen muun liittäminen monivivahteisesti taulun esittämään maisemaan.   ...henkilöön: entä "Dorian Gray livenä?"

Sitten askel eteenpäin. Taulun "päivittäminen" eli uuden taideteoksen hankinta kävisi netin ja/tai sen seuraajan kautta ohjattuna, tai "itsenäisesti" sopimuksen nojalla. Nykyään kun netissä voi maksaa tuotteista, tämä olisi ehdoton taiteen jakelutapa. Haluttu aika näkyvillä: maksat vain siitä! Kun näyttö kehittyy (FullHD + beyond) tarkemmaksi, saattaisivat museot, taidegalleriat ja taiteilijat itse jaella taulujaan (netissä) saaden tililleen korvauksen esittelyssä olevien taulujensa näytöllä olemisesta eri ympäristöissä.

Toinen askel. Itse tehtyjä tauluja. Tietokoneissa on ohjelmia nettisivujen ohjelmoimiseksi. Muuntamalla senkaltaisesta saisi ohjelman joka ohjaisi oman taideteoksen luomista ja käyttäytymistä omassa (ostettu tai vuokra) näytössään kuten itse haluaa. Kaikkine muuttuvine piirteineen ja vuorovaikutteisine reagointeineen.

Viitataan vielä. HST-lukijasta sille voisi syöttää esim. firman HST:tä (LY-tunnus sähköisenä; vastaa firman allekirjoitusoikeutta, sisältää toimialan yms.) vastaavan tiedon ollaanko sitä riippumassa taidegalleriassa, perinnemuseossa, hotellissa, yksityistiloissa, huoltoasemalla, kahvilassa jne. "Taulu", eli taiteennäyttölaite voisi sisältää pienen ympäristösensorin ja taulun "kehyksen" liikesensori rekisteröisi katselijoita lukumäärän ja tarkasteluajan perusteella lisäten tai vähentäen taitelijalle ja "Taulufirmalle" (eli TFT-näytön tuottaja/vuokraajalle) tulevaa korvausta taulun "käytöstä" eli reaalisesta lähempää tarkastelusta ja "pitkään katsomisesta". "Viksu" taitelija voi lisätä (hiljaisen) äänen ja jopa hajutehosteen joka toimii taulun lähellä liikuttaessa... Oh! Uh... Feromonia !?

Taulusta voi mieltynyt katselija taideteoksen nähtyään tehdä tilauksen käyttämällä omaa HST-korttiaan Taulun lukijassa ja taulunnäyttölaitteen kysyessä mitäs nyt halutaan, niin valitsemalla "kopio kotiini"-toiminnon lähettää taulun omaan taidenäyttölaitteeseen kotona ihasteltavaksi. (HST sisältää henkilön (myös) sähköisen osoitteen jonne internetin kautta tätä näyttöpistettä ylläpitävä palvelin lähettää taulun "valmiiksi" ihmeteltäväksi / nautittavaksi sillä välin kun olet matkalla kotiin!

Taideteos alkaa näkyä kotona kun korvaus on maksettu..

 

Korvausperusteen lähtökohtana olisi bittimäärä.

Eli - otetaan lähdöksi taidemuseo ja vaikkapa "Mona Lisa". Tosin se on melkoisen pieni tekele. Mutta sentään kuuluisa. Ja piirrun hiano.. Jos kuvasta haluaa edullisen version niin orginalista summataan algoritmilla (esim.) 640X480 tiedosto. Ja maksetaan sitten bittimäärästä. Jos halutaan MichelAngelon teoksesta Sixtiniläiskappeliin luonnolliskokoisen version niin maksetaan sitten siitä bitti bitiltä.

Kertaa myyjän asialliset kertoimet julkisuus- myyntiarvo- (teoreettinenkin) saavutettavuuden (aika: esim. 1892 tai etäisyys:  Curiosityn lähettämä Mars-maisema) etc. tekijöiden perustella.

Ympäristösensoria voisi tietysti taiteentekijäkin käyttää hyväksi taidettaan ohjelmoitaessa; valonvaihtelut ohjaisivat taideteosta, liiketunnistimilla saataisiin vuorovaikutteisuutta ja äänitunnistimin (mikrofoni) taiteennäyttölaite voisi sopeuttaa sanomaansa tunnelmaan vaikka ravintolassa vaihtelemalla esittämäänsä kuvaa, aihetta ja sen reagointia illan kuluessa! Niin ja paitsi olla taideteoksena noin yleensä mutta kun asiakas hengailee baaritiskillä voi baarimikko tökätä napistakin "taidekehykseen" drinkkilistan ihmeteltäväksi! Ja kaikkea muuta mitä mielihuvitus (hoolla!) vain keksii!

Tässä vain ihan pieniä vinkkejä joiden tekniikasta suuri osa on jo olemassa; ei paljoa tarvita kun pannaan palikat kasaan ja meillä on hittituote sähköiseen tiedon- ja tunnelmanvälitykseen (taiteestahan on {pitäisi olla} kyse!)..

Kehitystyöhön olisi varaa pistää em. Taideteolliset korkeakoulut, ja rahoituspuolelta + know-how ideoineen ja tuotekehitysosastoineen mukana saattaisi olla Suomenkin suurin firma!

Tapelkaa tästä ideasta! Joku sen kuitenkin tekee. Luultavasti ennemmin kuin myöhemmin.

Kun nyt kaikilla asioilla pitää olla kansainvälinen nimi, niin olkoot tämä MULTI-USE ART DISPLAY VISUALISATOR eiku MUADV näinä (järjettömän sekavien) lyhenteiden aikoina.

PS. Nykyiset CRT-putket ovat "kuolevia dinosauruksia", taidenäyttölaite voi välitilana olla nykyisen tietokoneen paneelinäyttö. Parhaimmillaan taidenäyttölaite kuitenkin on eläessään erillisenä taiteen (kuvaus- piirto-, ääni ja ohjelmointitaidon) huomaamattomana kehyksenä.

Sittemmin näyttö alkaa "elää" seinän kokoisena näyttöpaneelina. Tällaista voisi lohkottuna tai kokonaisuutenaan milloin TV:nä, milloin pihan valvontakameran näyttönä, nettikuvapuhelimen osana lohkaistuna, mikron sekä olohuonemultimedialaitteen jne. Älkääkä moittiko näytön huonoa resoluutiota tai tekniikkaa; se paranee huimaa vauhtia! Kohta isoakin näyttöä on ihan nautinto katsella vaikka vähän lähempääkin. Nyt vain on oikea aika idean toteuttamisen aloittamiselle. Emme aio emmekä voi jämähtää viime vuosituhannelle.

Tässä vain aivan muutama peruslähtökohta. Ideaan on mahdollista lisätä n2-määrä rakenne- ja kehitysmuuttujia variaatioineen emmekä kohta erota alkuperäistä ideaa; tämänkaltaisille käy vielä rajummin kuin autolle: Siinähän on vielä yleensä nelisen pyörää..

Visualisaattoriterveisin; nettiä on hyödynnettävä kaikin (myös uusin) tavoin.


Taulun ei tarvitsisi olla "Taulu". Sanomalehtien tuho!

Näyttö voi olla aivan hyvin vaaka-asennossa. Joten se voi olla keittiön pöydän pinnan alla nähtävissä.

Josta seuraa yksinkertaisesti synergia: aamun "lehdet" voidaan lukea tasolta hyvin siten kuin ennenkin. Mutta toki; kun media antaa paljon lisää ominaisuuksia niin käyttäjälle jää vaikutusmahdollisuus.

Hän voi pitää "lehden" perinteisen lehden näköisenä, ingresseineen, palstoineen, otsikoineen, kuvineen. Kuten ennen.  Ja sitä voi "käännellä" eri kulmiin halunsa mukaan ja - toki - 'nipistää' pienemmäksi siirtäen pois kahvilautasen alta sekä suurentaa - paitsi tekstiä - niin "avata" kuva/video isoksi ihailtavaksi.  Ja kuvat voivat olla paitsi värillisiä ;~) myös eläviä!

Ja lehti tulee sähköisesti verkkoja myöten tilaajille.

Halutessaan saa pelkät otsikot tiivistelmineen (kuten nettiportaaleissa) ja klikkaamalla sormella haluttua kohtaa saa sen aukeamaan artikkeliksi.

Uutisia/tietoja saa suodatettua manuaalisesti valitsemalla kiinnostavat aihealueet, myös halutessaan ristiinsuodatuksellakin. (esim: autourheilu & Alfa-Romeo) Tai "pöytänäyttö" [tekopuolikasäly] itse oppii käyttäjän useimmin aukinapauttamista tahi aiheen parissa (pitempi katselu/lukuaika & järjestelmällinen vieritys artikkelia myöten) aiheista.

Ai niin hitto; ne haisevat uutiset . . . 8-/

Tässä johdatuksia näin aluksi. IKEA:lla oli jossain vaiheessa jokin "keittiön pöytä" jossa oli näyttö. Eivät tainneet sisäistää mahdollisuuksia?

Ja lopuksi; vessassa lukijoille "taulu" (diginäköislehti) nostetaan takaisin pystyyn pöntön edessä olevaan seinään ja annetaan kaukosäädin - joka vaikuttaa vain taulunäytön käyttöön...

 

Ks. KuutioKerrosasuinTalo - CubicFlatBlockHouse


takaisin

Lähetin (n. 2012)  AALTO-yliopiston Tekniselle sekä Taidejaoksille "tiedoksi" heidän keskinäisin yhteistyötoivotuksin. Sen jälkeen on ollutkin hiljaisempaa . . .